Friday, 22 July 2011

Terror har kommet til Norge

I dag har jeg vært vitne til bilder jeg ikke hadde ventet å se fra Oslo.

Det som i skrivende stund (om som langt på veg er bekreftet i media) ser ut til å være en bombe-eksplosjon rammet i 15.30-tiden Oslo Sentrum, midt i det politiske hjertet. Det er ikke kjent eksakt hvor bomben gikk av - det nevnes at det kan ha vært en bilbombe, mens andre skildringer kan tyde på at bomben gikk av inne i et av regjeringsbyggene. Det spekuleres også i hvorvidt det kan ha vært flere bomber involvert.

Viktigst av alt nå, må være at vi tar vare på hverandre, sørger for at de vi kjenner i området har det bra - og at vi ikke begynner med demonisering av folkegrupper. Vi må for all del IKKE la en slik handling gi nytt liv i gamle hat-diskusjoner. I Norge har vi vært flinke til å kritisere blant annet USA for slike tendenser, så nå får vi se om vi selv kan holde tunga rett i munnen.

Noen timer etter eksplosjonen i Oslo meldes det om at en mann - utkledd som politi og under påskudd av å skulle snakke med noen angående bomben i Oslo - reiste til Utøya med båt. Mannen var bevæpnet. På Utøya arrangeres for tiden AUFs sommersamling, og en av gjestene var Gro Harlem Bruntland. Det ble løsnet flere skudd, og ubekreftede meldinger sier at minst fem personer er skutt og såret. Jeg har enda ikke sett noe som tyder på dødsfall der ute.

Nyhetene på TV melder nå om minst 7 omkomne i eksplosjonen i Oslo, og dette er nok et tall som vil fortsette å stige.

At Norge deltar i krig og deltar såpass tungt i internasjonal politikk, har nå vist seg å få ganske kraftige konsekvenser. Det er dog fortsatt viktig at vi forholder oss rolige, får fakta på bordet, og ikke starter en slik "fear mongering" taktikk som ved flere tilfeller skremmer opp folk og gjør mer skade enn nytte.

Vet ikke helt hvordan man runder av en post om noe av denne karakteren, så jeg avslutter med linker til oppdaterte nyhetssaker:

http://www.aftenposten.no/
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7723132
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7722919
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14252515
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080588

No comments:

Post a Comment